Gebakken tong met pompoenmousse

Ingrediënten

  • 8 kleine sliptongen of 4 grotere tongen, schoongemaakt
  • 3 eetlepels platte peterselie
  • 2 eetlepels verse dragon of basilicum
  • 1 bosuitje, in dunne ringetjes
  • 1 theelepel mosterd
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels walnootolie of olijfolie
  • 1 oranje pompoen van ca. 800 g
  • 50 g boter
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 150 ml gevogeltefond
  • 50 g havermout of wit broodkruim
  • keukenmachine

Bereiding:
Hak de kruiden grof en meng ze in een kom met de bosui, mosterd, sinaasappelrasp, 2-3 eetlepels sap en de walnootolie. Voeg naar smaak zout en peper toe en laat de salsa een half uurtje staan. Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees met schil in stukken. Verwarm 25 g boter in een pan, schep de pompoen, ui en kerriepoeder erdoor en bak alles 2-3 minuten.

Schep de fond erover en smoor de pompoen afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar. Meng de pompoen met het stoofvocht in de keukenmachine tot een gladde vrij dunne puree. Doe de puree weer terug in de pan en warm de puree op zacht vuur nog even door. Wrijf de tongen in met zout, peper en sinaasappelsap en laat ze heel even liggen. Wentel ze dan door de havermout.

Verhit de resterende boter in een grote koekenpan en bak de tongen met twee tegelijk in 4-6 minuten goudbruin en gaar. Schep de pompoenmousse op warme borden en leg de tong erop. Schep de kruidensalsa over de tong.

Voor meer inspiratie: www.visrecepten.nl

Bron: www.visspecialisten.nl