Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 gram Hollandse garnalen (vis van de maand)
  • 1 kilo witte asperges
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 ml droge witte wijn
  • 4 eieren, gesplitst
  • 50 gram zeekraal

Bereiding

Schil de asperges met een dunschiller vang het kopje naar beneden, draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag. Snijd 1,5 tot 2 centimeter van de harde onderkanten af. Snijd de aspergepunten op 4 centimeter af en snijd de asperges verder in stukjes van 1 centimeter. Kook de aspergepunten in een pan met ruim kokend water in 5 minuten beetgaar. Laat ze in een zeef uitlekken

Verwarm de over voor op 200°C. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en aspergestukjes glazig. Voeg de wijn toe en smoor de asperges in nog 4 tot 6 minuten zachtjes gaar. Laat het vocht verdampen. Pureer het aspergemengsel in de blender en meng de dooiers erdoor.

Klop de eiwitten  in een kom zo stijf dat er pieken blijven staan. Spatel het aspergemengsel en driekwart van de garnalen erdoor. Schep het mengsel snel in de ovenschaaltjes en verdeel de resterende garnalen in het midden. Leg de aspergepunten erin.

Schuif de schaaltjes in de oven en bak de soufflés in de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Garneer ze uit de oven met zeekraal.

Serveertip: Lekker met frietjes!

Extra gerechten:

Scholfilet met prei

Recept voor vier personen: 4 flinke scholfilets, 2 preien, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels honinh, witte wijn, wijnazijn, olie, peper en zout.

  1. De scholfilets bestrooien met peper en zout en even in laten trekken.
  2. De in ringen gesneden prei, de fijngesneden gember, ui en knoflookteentjes in een koekenpan even bakken.
  3. Twee eetlepels honing toevoegen en vervolgens afblussen met een scheut droge witte wijn en 4 eetlepels wijnazijn.
  4. Bedek met dit mengsel de bodem van een ovenvaste schotel, strooi er nog wat peper en zout over en leg de visfilets erop.
  5. Plaats de schotel ongeveer 20 tot 25 minuten in een op 180° Celsius voorverwarmde oven afhankelijk van de dikte van de filets.

Gebakken visfilets met groenten

Voor 4 personen: 500 gram visfilet naar keuze, 2 paprika’s, 2 tomaten, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 dl witte wijn, 1 blikje tomatenpuree, 1 bekertje crème fraîche, olijfolie, bloem en diverse kruiden.

  1. De fijngesneden uien en teentjes knoflook in olijfolie fruiten, op smaak brengen met diverse kruiden, de in reepjes gesneden paprika toevoegen en mee laten sudderen.
  2. De visfilets zouten, in stukken snijden, door de bloem halen en rondom bakken.
  3. De fijngesneden tomaten bij het paprikamengsel doen, de inhoud van een blikje tomatenpuree toevoegen en er 1 dl droge witte wijn bijschenken.
  4. Lekker warm laten worden en op smaak brengen met kruiden.
  5. De stukjes vis en de inhoud van een bekertje crème fraîche toevoegen.
  6. Op temperatuur laten komen en serveren met stokbrood en gekookte rijst.