Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 12 tot 16 verse sardines (vis van de maand), schoongemaakt
  • Sap van een sinaasappel
  • 2 takjes rozemarijn
  • Halve eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 3 tot 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 bosuitje, in ringetjes
  • 1 tot 2 eetlepels kappertjes

Bereiding

Kook het sinaasappelsap in een steelpan tot de helft in en laat het afkoelen. Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze heel fijn. Wrijf de peperkorrels in een vijzel fijn of plet ze op een plank met de bolle kant van een lepel. Klop in een schaaltje het sinaasappelsap met de mosterd, rozemarijn, peperkorrels en 2 tot 3 eetlepels olijfolie en leg de sardines in de grillpan. Rooster ze in 4 tot 6 minuten mooi bruin. Keer de sardines als ze vanzelf van de ribbels loslaten. Leg de sardientjes in een lage schaal en schep er 2 tot 3 eetlepels rozemarijnvinaigrette over. Strooi de uienringetjes en kappertjes erover. Geef de rest van de vinaigrette erbij.

Serveertip

Serveer de sardientje met donker brood en een salade van kersttomaatjes. Halveer 500 gram kersttomaatjes en schep ze om met citroensap, geurige olijfolie, verse basilicumblaadjes en blokjes mozzarella. Maal er royaal zout en peper boven.

Bron: http://www.visspecialisten.nl/inhoud-promotiepakket

Extra gerechten!

Forel op de barbecue

  • De forelafspeolen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Meng wat olijfolie met port, zout en peper en smeer de forel ermee in.
  • Doe de forel in een vis-klem en rooster de forel in 10-15 minuten op een hete barbecue gaar.

Gemarineerde verse makreel

  • Marineer de makreel 30 minuten in een mengsel van 2 dl rode wijn, 2 eetlepels mosterd, wat tijm, rozemarijn, peper en zout.
  • Stop in de makreel een blaadje laurier en rooster ze in een vis-klem