Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 stukken verse koolvisfilet à 125 gram (vis van de maand)
  • 2 grote trostomaten
  • 2 rode uien
  • 1 limoen of ½ citroen (uitgeperst)
  • 1 eetlepel verse koriander of peterselie (fijngehakt)
  • 1 klein zakje tortillachips
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 4 eetlepels olie of vloeibare margarine
  • 1 rode paprika (in blokjes)
  • 1 blik rode kidneybonen (in chilisaus)

Bereiding

Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel de uien. Snipper een halve ui heel fijn en snijd de rest van de ui in dunne partjes. Meng de blokjes tomaat in een schaaltje met de fijngesnipperde ui, 1 eetlepel limoensap en koriander. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat de salsa minstens 10 minuten staan. Verkruimel de tortillachips heel fijn in de keukenmachine of in een plastic zak met een deegroller of fles. Wrijf de stukken koolvis in met limoensap. Wentel ze eerst door het ei en daarna door de verkruimelde chips. Druk de tortillachips goed aan. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de koolvis op matig hoog vuur in 8 tot 10 minuten knapperig bruin en gaar, keer ze halverwege voorzichtig. Verhit 1 eetlepel olie in een en roerbak de ui en paprika 2 tot 3 minuten. Schep de rode bonen erdoor en warm ze al omscheppend nog enkele minuten zachtjes door. Leg de koolvis op vier borden en schep de rode bonen ernaast. Serveer de salsa erbij.

Serveertip: lekker met rijst en komkommer!

Extra recepten:

Roerbakmix

Recept voor 4 personen: 600 gram niet al te dunne visfilet naar keuze, 300 gram broccoli, 2 teentjes knoflook, 100 gram cashewnoten, olijfolie, citroensap, peper, zout en paprikapoeder.

  1. De filets bestrooien met peper, zout en paprikapoeder en in blokjes snijden.
  2. De broccoli in water met wat zout gaar koken, afgieten en uit laten lekken.
  3. De teentjes knoflook boven de visblokjes uitpersen en even in laten trekken.
  4. Verhit in een grote koekenpan wat olijfolie en doe de visblokjes erin.
  5. De visblokjes heel voorzichtig omscheppen en ongeveer 3 tot 5 minuten roerbakken.
  6. De broccoliroosjes en de cashewnoten toevoegen en besprenkelen met citroensap.
  7. Het gerecht nog gedurende 1 tot 2 minuten voorzichtig omroeren en op smaak brengen met peper en zout.

Zalm in bladerdeeg

Recept voor 4 personen: 600 gram zalmvisfilet of andere vis naar keuze, 2 tomaten, 100 gram ontbijspek 1 ei, 4 plakjes bladerdeeg, pestosaus, olijfolie, peper, zout en paprikapoeder.

  1. De visfilets van uw keuze bestrooien met peper, zout en paprikapoeder en insmeren met een lekkere pestosaus.
  2. De tomaten ontvellen, in schijfjes snijden en de plakjes ontbijtspek knapperig bakken.
  3. De visfilets in een met olijfolie ingesmeerde ovenvaste schotel leggen en de schijfjes tomaat hierover verdelen.
  4. Hierop de plakjes ontbijtspek leggen en afdekken met de plakjes bladerdeeg.
  5. Bestrijk de plakjes bladerdeeg met een losgeklopt ei en plaats de schotel 30 minuten in een op 200° Celsius voorverwarmde oven.

Bron: www.visspecialisten.nl