Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 gestoomde makrelen van 300 gram (vis van de maand)
  • 300 gram penne
  • 1 sinaasappel
  • 750 gram tomaten, in stukjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 tenenknoflook, geperst
  • Halve eetlepel paprikapoeder
  • 3 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
  • 100 gram kleine zwarte olijven zonder pit
  • 100 gram feta, verkuimeld
  • zout en peper

Bereiding

Kook de penne in ruim kokend water met wat zout in tot 10 tot 12 minuten beetgaar. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers een halve sinaasappel uit. Snijd de helft van de tomaten in vieren en de rest in kleine stukjes. Verwijder de kop en het vel van de makrelen en neem het visvlees van de graat. verwijder eventuele kleine gaatjes en verdeel het visvlees in stukken.

Verwarm de olijfolie in een hapjespan en toer de tomaatstukjes, sinaasappelrasp, knoflook, paprikapoeder, peterselie en olijven met het sinaasappelsap en wat zout en per erdoor. Bak het mengsel 2 tot 4 minuten op zacht voor. Laat de pasta in een vergiet uitlekken.

Schep de penne, makreel en tomaatparten door het tomaatmengsel en warm de pasta in nog 2 tot 4 mintuen goed door. Serveer de penne met tomaat en makreel in diepe borden en strooi de feta erover.

Extra recepten januari:

Kabeljauwfilet met Franse kaas

Recept voor vier personen: 600 gram kabeljauwfilet, 4 porties kant en klare aardappelpuree, 1 flinke ui, 2 paprika’s, 100 gram bacon, 4 plakjes brie of Franse kaas, tuinkruiden naar keuze, peper en zout.

  1. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van een ovenvaste schotel.
  2. Bestrooi de (dungesneden) kabeljauwfilet met peper en zout en leg de filets op de aardappelpuree.
  3. Snijd de ui in ringen en de paprika’s in stukjes en leg dit mengsel op de kabeljauwfilet.
  4. Strooi er nog wat zout en verse tuinkruiden over.
  5. Leg hierop de plakjes dun gesneden bacon met daarop 4 plakjes brie of Franse kaas.
  6. Zet de schotel ongeveer 20 minuten in een op 190° Celsius voorverwarmde oven.

Gebakken visfilet met witlof

Voor 4 personen: 500 gram visfilet, 500 gram witlof, peper, zout, paprikapoeder, klontje boter, olijfolie, tomatenketchup, crème fraîche, 500 gram krieltjes en bieslook.

  1. De schoongemaakte witlof in reepjes snijden.
  2. Visfilet bestrooien met peper, zout en paprikapoeder en in hete olijfolie aan beide kanten 4 tot 6 minuten bruin en gaar bakken.
  3. De visfilets uit de pan halen en warm houden.
  4. Voeg aan de resterende olijfolie een klontje boter toe en bak de reepjes witlof al omscheppend in 3 minuten gaar.
  5. Besprenkel de gebakken witlofreepjes met wat citroensap en voeg 2 eetlepels tomatenketchup en 4 eetlepels crème fraîche toe en laat het 1 minuut sudderen.
  6. Serveer de witlof met de visfilet en geef er met bieslook bestrooide gebakken krieltjes bij.